خلیج گرگان و تالاب میانکاله (قسمت دوم)
از: دکترخلیل خانی
نوشته حاضر خلیج گرگان و تالاب میانکاله از دکترخلیل خانی متخصص مسائل زیست محیطی است. خلیج گرگان و تالاب میانکاله زمانی بهشت پرندگان و حیات وحش بود، الان تبدیل به جنهمی برای نابودی پرندگان و… شده، به لحاظ علمی مورد بررسی قرار گرفته است. در نوشته حاضر ضمن پرداختن به علتها، رویکرد حکومت ایران در مورد محیط زیست و سلامتی مردم نیز بررسی شده است. خلیج گرگان و تالاب میانکاله (قسمت اول)
ادامه مطلب: حال ضایعه زیست محیطی تلفات پرندگان میانکاله آغاز شده است. تراژدی مرگ پرندههای مهاجر در میانکاله تیتر روزنامه ها و سایتهای حکومت آخوندی شده است، با تیترهایی نظیر؛ تلفات پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله و خلیج گرگان از دو هزار و ۲۰۰ بال فراتر رفت و هر روز بر شمار آن افزوده می شود. یا؛ تلفات غیرعادی پرندگان زمستان سیاه و مرگباری را در تالاب میانکاله رقم زده است و هر روز شمار مرگ و میر گونههای مهاجر بیشتر میشود.
بازهم اخبار این صحنههای غمانگیر روی آنتنها میآید: با توجه به وقوع تلفات غیرعادی پرندگان در تالاب بینالمللی میانکاله و خلیج گرگان، عملیات پایش و جمع آوری لاشه پرندگان با اعزام چند اکیپ از محیط بانان یگان حفاظت محیط زیست شهرستانهای گلوگاه و بهشهر و اداره کل محیط زیست انجام میشود. لاشه پرندگان تلف شده پس از جمع آوری در دو نقطه در بندرگز و گلوگاه دفن بهداشتی میشوند.
کارشناسان مختلف مسائل زیست محیطی مرگ و میر پرندگان مهاجر در خلیج گرگان و تالاب میانکاله را علاوه بر مسمومیت بوتولیسم، ناشی از رهاکردن فاضلابهای شهری، صنعتی، عدم مدیریت مصرف سموم گیاهی، سموم دفع آفات، نشت مواد کودهای شیمیایی به تالاب و … و کاهش روانآبها و ورود آبها به خلیخ گرگان و تالاب میانکاله میدانند.
در همین رابطه، معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفته، در صورت نبود اقدامات مبتنی بر راهکارهای دقیق علمی برای بهبود شرایط زیست بوم خلیج گرگان، این خلیج در معرض تبدیل شدن به یک لجنزار است. او معتقد است: «با توجه به تغییرات مشاهده شده در عمق و مساحت خلیج گرگان طی مطالعات فصلهای گذشته و نیز مشاهدات مطالعه حاضر ناشی از عواملی مانند کاهش تراز آب دریای خزر، بسته شدن کانالهای ارتباطی خلیج گرگان با دریای خزر مانند کانال خزینی، نرخ بالای رسوبگذاری در خلیج گرگان و میزان بالای ورود موادی که سبب رشد و تراکم بسیار زیاد علفهای دریایی به ویژه در نیمه اول سال است، بیم آن میرود که در صورت عدم اقدامات مبتنی بر راهکارهای دقیق علمی جهت بهبود شرایط این زیست بوم با ارزش، این خلیج به یک لجنزار تبدیل شود».
همچنین اسماعیل مهاجر، مدیرکل حفاظت محیط زیست در سال ۹۶ گفته بود منطقه ای که به طور طبیعی چند صد هکتار آب داشته و زیستگاه برخی گونه های آبزی بسیار نادر و در حال انقراض مانند ماهی خاویار بوده، اکنون با کم شدن ورودی آب و همچنین ورود فاضلاب شهری به انباری از آلودگی تبدیل شده است.
او همچنین به این موضوع اذعان کرده است که نوع آلودگی های وردی از طرف ایران متفاوت از کشورهای همجواراست. بیشتر آلودگیهای تولید شده درکشورهای روسیه و آذربایجان ناشی از اکتشاف، استخراج و حمل و نقل نفت است که وارد دریای خزر میشود اما در جنوب دریای خزر و سمت ایران آلودگی نفتی چشمگیر نیست، بلکه عمده آلودگی ناشی از فاضلابها و پسابهای کشاورزی است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر